Wedstrijden 2023

Helaas hebben we in 2023 maar 3 van de 5 geplande wedstrijden kunnen vliegen. Het weer zat een aantal keer lelijk tegen.

De wedstrijdverslagen van Fons Kremer en Brian van de Gouw vind je hieronder:

De eerste NK-F5K wedstrijd in Emmeloord – 13 Mei 2023:

Met 14 inschrijvingen en 1 Dummy pilot hadden we niets te klagen over het aantal deelnemers. Henk Nieuwenhuisen had er alles aan gedaan om alle mensen goed en gastvrij te ontvangen. Alles was tot in de puntjes geregeld en zelfs voor mooi vliegweer had Henk gezorgd. Het veld was voor dit treffen nog eens extra kort gemaaid en lag er als een biljartlaken bij.

Tijdens de pauze waren clubgenoten druk in de weer om het de gasten zo goed mogelijk naar hun zin te maken. Zo kon er gekozen worden uit een broodje frikandel, kroket of hamburger en die gaan er na een paar rondes vliegen goed in.

Henk had twee medeclubleden zo enthousiast gekregen om ook mee te doen. Zo had Fedde Kok zijn DLG omgebouwd naar een F5K versie en had Frank Hoekstra een mooie F5K Snipe overgenomen. Beide hadden de kisten nog maar kort in eigendom en het finetunen van de kisten moest zaterdag verder gebeuren. Na de briefing werden Frank en Fedde door de andere medepiloten op weg geholpen. Doordat we met aangewezen helpers werken zie je dat de leercurve steil is. Ook de verschillende tips van verschillende helpers draagt bij aan het optimaliseren van het vliegtuig en het begrijpen van de F5K taken.

Heino vliegt dezelfde modus als ik. Als een van de weinig piloten vliegen wij Mode 4. Tijdens het invliegen heb ik Heino de zender in handen gegeven en aangegeven er maar eens mee te gaan vliegen. En zo ontstond het idee om Heino mee te laten vliegen als Dummy pilot. Daar was in de Draw reeds rekening mee gehouden. Doordat ik 2 zenders bij me had konden we zonder beperking vliegen. Heino heeft 2 rondes gebruik om de instellingen verder te optimaliseren. Vanaf ronde 3 ging het telkens beter. Ondanks dat de kist 390 gram weegt toont dit aan dat je prima met een eigenbouw / ombouw kist mee kunt vliegen.

De nieuwkomers Fedde en Frank gingen ook steeds beter vliegen. Gelukkig is alles voor iedereen heel gebleven en aan de lach op het gezicht viel af te lezen dat ze beide een leuke dag hebben beleefd. Thuisvlieger Henk Nieuwenhuisen vloog de sterren van de hemel. Hij wist precies waar de lokale thermiek zat en telkens weer was zijn kist in hogere sferen te vinden. De omgebouwde Stream NXT vliegt met wat meer wind echt heel goed en Henk heeft zich na een aanloopperiode van een jaar ontwikkeld tot zeer goede thermiekvlieger. Zijn laatste ronde was net niet goed genoeg om de winst binnen te halen, maar een mooie podiumplek was meer dan verdiend. Kampioen van afgelopen jaar, Richard Tunderman, toonde opnieuw aan onder lastige omstandigheden het verschil te maken en hij stuurde zijn Falcon ook deze wedstrijd naar de eerste plek.

Roger had na twee moeilijke eerste rondes de vorm weer te pakken. Hij greep net naast het podium met een mooie vierde plek. Het podium of meer komt er vast en zeker aan. Voor de rest heeft zover ik weet iedereen schadevrij gevlogen en was blij met het behaalde resultaat.

Ik ben zelf zeer tevreden met het behalen van mijn tweede plek, maar zoals altijd valt er nog heel veel te leren en te verbeteren. Voorop staat het hebben van een leuke dag samen, maar iedereen weet zichzelf uit te dagen tijden dit soort events, waardoor we allemaal weer een beetje beter gaan thermiekvliegen.

Groepsfoto Emmeloord, 12 Mei 2023

De tweede wedstrijd in Toldijk – 1 en 2 Juni:

We raken er inmiddels aan gewend dat de RC Modelvliegclub een Internationaal F5K weekend organiseert. Nu dit jaar het helaas niet mogelijk was om zo’n evenement met camping en BBQ in Hoornsterzwaag te organiseren is men uitgeweken naar Toldijk.

Gedurende het weekend worden er twee wedstrijden gevlogen, een op de Zaterdag en een op de Zondag. Zaterdag telt mee voor het NK. En de winnaar over twee dagen gaat met de ‘F5K Losser cup’ naar huis. Dit jaar was dat Richard Tunderman. Zowel op Zaterdag als over het hele weekend was hij de beste.

Helaas was het enorme terrein dit keer niet in optimale conditie, maar dat weerhield de deelnemers uit Nederland, Duitsland, Spanje en Engeland er niet van om een mooie wedstrijd te vliegen. De sfeer op de camping en tijdens de BBQ was zeer ontspannen en gezellig. Dit geeft toch een extra dimensie aan het zo’n vliegweekend.

De Zaterdag wedstrijd van dit F5K weekend telt mee voor het NK.

Zaterdag avond de gezellige BBQ!

Richard Tunderman was over de twee wedstrijden van Zaterdag en Zondag de beste. Hij mocht naar huis met de ‘F5K-Losser cup’.

Wedstrijd nummer 3, Losser:

De laatste weken voor de wedstrijd hebben we heerlijk nazomer weer gehad en lange tijd zag het erna uit dat het ook in het weekend van 23 of 24 september zo zou zijn. Maar het werd echter duidelijk dat het zaterdag niet al te best zou worden: veel wind en af en toe een buitje. Genoeg reden om voor de zondag te kiezen. De zondag heeft ons prachtig vliegweer gegeven. Bij een temperatuur van ca. 20 graden en matige wind konden we prima thermieken.

Aanvankelijk waren er 14 inschrijving, waarvan er 12 op de zondag konden. Helaas waren er op het laatste moment 2 afzeggingen. Hierdoor ontstond er wat puzzelwerk binnen Gliderscore om ervoor te zorgen dat je met voldoende piloten in een groep gevlogen kon worden. Tijdens de eerste ronde was er een “Mid-Air” met de de Fury van Fons en van mijzelf. Fons kon de resterende rondes helaas niet meer meevliegen. Mijn eigen Fury had eenzelfde schade aan de vleugel en ik heb toen besloten met de Vortex verder te gaan vliegen. Na de korte briefing en het maken van de groepsfoto kon de wedstrijd beginnen.

We vlogen in 3 groepen. Regelmatig waren de F5K kisten op grote hoogte in de thermiek terug te vinden. Ook de roofvogels vergezelden ons soms in de thermiek. De spanwijdte ligt op afstand dicht bij elkaar en dan was het opletten om niet naar de verkeerde “kist” te kijken. F5J topper Peter Zweers vloog tijdens de thuiswedstrijd op de club ook mee en liet zien ook met zijn Snipe het thermiekspotten tot in details in de vingers te hebben. Na een wat stroef begin kwam Roger steeds beter in de wedstrijd. Het broodje knak welke in de pauze geserveerd werd, gaf hem letterlijk vleugels met als resultaat een prachtige tweede plek. Knap gevlogen Roger!

Veel belangrijker dan de schades waren de tevreden gezichten van alle deelnemers. Iedereen had een mooie vliegdag beleefd.

Wedstrijd nummer 4 Dalfsen:

Helaas hebben we de wedstrijd in Dalfsen op de origineel geplande datum en op de reservedatum moeten cancelen. Ook de als eerste gepland staande wedstrijd in Keldonk is vanwege het slechte weer afgelast. Enige discussie ontstond over de mogelijkheid om binnen de bestaande reglementen in voorkomende gevallen een NK-wedstrijd naar een andere datum te verplaatsen.

We gaan dit punt op de agenda zetten van de vliegersvergadering.

Podiumplaatsen:

Emmeloord:

1 e plaats Richard Tunderman

2 e plaats Brian van der Gouw

3 e plaats Henk Nieuwenhuijsen

Toldijk:

1 e plaats Richard Tunderman

2 e plaats Brian van der Gouw

3 e plaats Frank van Melick

Losser:

1 e plaats: Brian van der Gouw

2 e plaats: Roger Steens

3 e plaats: Richard Tunderman

NK-podium:

1 e plaats: Richard Tunderman

2 e plaats: Brian van der Gouw

3 e plaats: Roger Steens