Verslag NK-wedstrijd Emmeloord.

Met 14 inschrijvingen en 1 Dummy pilot hadden we niets te klagen over het aantal deelnemers. Henk Nieuwenhuisen had er alles aan gedaan om alle mensen goed en gastvrij te ontvangen. Alles was tot in de puntjes geregeld en zelfs voor mooi vliegweer had Henk gezorgd. Het veld was voor dit treffen nog eens extra kort gemaaid en lag er als een biljartlaken bij. Tijdens de pauze waren clubgenoten druk in de weer om het de gasten zo goed mogelijk naar hun zin te maken. Zo kon er gekozen worden uit een broodje frikandel, kroket of hamburger en die gaan er na een paar rondes vliegen goed in.

Henk had twee medeclubleden zo enthousiast gekregen om ook mee te doen. Zo had Fedde Kok zijn DLG omgebouwd naar een F5K versie en had Frank Hoekstra een mooie F5K Snipe overgenomen. Beide hadden de kisten nog maar kort in eigendom en het finetunen van de kisten moest zaterdag verder gebeuren.

Na de briefing werden Frank en Fedde door de andere medepiloten op weg geholpen. Doordat we met aangewezen helpers werken zie je dat de leercurve steil is. Ook de verschillende tips van verschillende helpers draagt bij aan het optimaliseren van het vliegtuig en het begrijpen van de F5K taken.

Van de 14 inschrijvingen kon alleen Norbert door omstandigheden er helaas niet bij zijn. Heino Derks was met Richard naar Emmeloord mee afgereisd en heeft een prachtige Falcon van Roger overgenomen. Daar gaat hij vast veel plezier aan beleven.

Een tijdje geleden had ik besloten om mijn allereerste zelfbouw DLG om te gaan bouwen naar een F5K versie. Voor een paar tientjes heb je tenslotte een aandrijflijn. De ombouw was donderdagavond laat gereed en vrijdagmiddag had ik de kist met veel wind ingevlogen. Te kort om alles te finetunen, maar hij moest mee naar Emmeloord. Ik zal binnenkort een korte beschrijving van de ombouw doen.

Heino vliegt dezelfde modus als ik. Als een van de weinig piloten vliegen wij Mode 4. Tijdens het invliegen heb ik Heino de zender in handen gegeven en aangegeven er maar eens mee te gaan vliegen. En zo ontstond het idee om Heino mee te laten vliegen als Dummy pilot. Daar was in de Draw reeds rekening mee gehouden. Doordat ik 2 zenders bij me had konden we zonder beperking vliegen. Heino heeft 2 rondes gebruik om de instellingen verder te optimaliseren. Vanaf ronde 3 ging het telkens beter. Ondanks dat de kist 390 gram weegt toont dit aan dat je prima met een eigenbouw / ombouw kist mee kunt vliegen.

De nieuwkomers Fedde en Frank gingen ook steeds beter vliegen. Gelukkig is alles voor iedereen heel gebleven en aan de lach op het gezicht viel af te lezen dat ze beide een leuke dag hebben beleefd.

Onze meest ervaren rot Herman Dievelaar was behoorlijk geblesseerd. Met hulp van iedereen was hij toch in staat het event mee te vliegen, al was lopen erg lastig. Respect voor het feit dat je erbij was Herman.

Thuisvlieger Henk Nieuwenhuisen vloog de sterren van de hemel. Hij wist precies waar de lokale thermiek zat en telkens weer was zijn kist in hogere sferen te vinden. De omgebouwde Stream NXT vliegt met wat meer wind echt heel goed en Henk heeft zich na een aanloopperiode van een jaar ontwikkeld tot zeer goede thermiekvlieger. Zijn laatste ronde was net niet goed genoeg om de winst binnen te halen, maar een mooie podiumplek was meer dan verdiend.

Kampioen van afgelopen jaar, Richard Tunderman, toonde opnieuw aan onder lastige omstandigheden het verschil te maken en hij stuurde zijn Falcon ook deze wedstrijd naar de eerste plek.

Roger had na twee moeilijke eerste rondes de vorm weer te pakken. Hij greep net naast het podium met een mooie vierde plek. Het podium of meer komt er vast en zeker aan.

Voor de rest heeft zover ik weet iedereen schadevrij gevlogen en was blij met het behaalde resultaat. Ik ben zelf zeer tevreden met het behalen van mijn tweede plek, maar zoals altijd valt er nog heel veel te leren en te verbeteren.

Voorop staat het hebben van een leuke dag samen, maar iedereen weet zichzelf uit te dagen tijden dit soort events, waardoor we allemaal weer een beetje beter gaan thermiekvliegen.

Tot slot een korte vooruitblik naar ons F5K Camp – Fly – BBQ weekend. Deze staat gepland op 3 en 4 juni en komt snel dichterbij. We hebben inmiddels 18 inschrijvingen en 4 Nationaliteiten, maar er is nog ruimte voor extra piloten. Hopelijk komen er nog een aantal piloten bij en maken we er een gezellig vliegweekend van.

Tot een volgende F5K editie!

Bijgevoegde bestanden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.